Patru aleşi au fost condamnaţi definitiv, alţi patru, doar în primă instanţă. 22 de parlamentari sunt urmăriţi penal şi 9 sunt trimişi în judecată. Lor li se adaugă şi câţiva foşti miniştri-parlamentari asupra cărora planează suspiciuni de corupţie, dar care nu pot fi urmăriţi penal pentru că au fost apăraţi de votul colegilor. Toţi legiferează liniştiţi, unii chiar fac parte din comisii importante.
Embed:
Laszlo Borbely: Ştiam că sunt nevinovat.
Victor Paul Dobre: Respect instituțiile şi niciodată nu mi-am permis să impun cuiva să nu respecte legea.
Varujan Vosganian: Votul din Senat a dovedit nevinovăţia mea.
Daniel Chiţoiu: În primul rând am spus că sunt nevinovat.
Nevinovat a pledat fiecare dintre cei patru foşti miniştri. Dar nu în faţa judecătorului, ci în faţa colegilor. Procurorii nu-i pot urmări penal pentru că Parlamentul s-a opus. Aleşii au respins, rând pe rând, cererile DNA, aşa că cei patru îşi continuă activitatea parlamentară chiar şi astăzi.
Protecţia pe care Parlamentul o acordă acestor aleşi a fost criticată, în repetate rânduri, de oficiali europeni şi americani. Anul trecut, Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat american a criticat, într-un discurs la Washington, liderii din statele membre ale Uniunii Europene care ignoră valorile democratice şi protejează oficiali corupţi de urmărirea penală.
Radu Nicolae, program manager, Centrul de Resurse Juridice: Ne-am obișnuit, ne-am obişnuit cu parlamentari care să nu aiba o prestanţă şi să nu se ridice la înălţimea funcţiei pe care o au.
Acum, în Parlament, printre cei care modifică şi aprobă legi sunt şi deputaţi şi senatori acuzaţi de ilegalităţi, ale căror dosare sunt pe rol, în diverse stadii. Patru sunt condamnaţi definitiv. Deputatul liberal Verginel Gireadă a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a falsificat un titlu de proprietate pentru un teren care apoi a ajuns în posesia sa.
Recent, Marko Attila a primit trei ani cu suspendare în procesul în care este judecat pentru abuz în serviciu. E vorba de restituirea unor imobile.
Presa a scris că deputatul Dan Bordeianu a fost condamnat, în 1985, pentru viol.
Iar Tudor Chiuariu a primit deja sentinţa în dosarul Poşta Română.
Tudor Chiuariu: V-aţi gândit să vă daţi demisia din funcţia de senator? Nu, nu m-am gândit.
Cu puţin înainte de alegerile din 2012, deputatul Ion Stan a fost acuzat de trafic de influenţă - ar fi pretins bani în schimbul cărora s-ar fi angajat faţă de un om de afaceri că îi va obţine contracte cu statul. Omul de afaceri i-ar fi sponsorizat campania. Ion Stan a mai candidat pentru încă un mandat în Camera Deputaţilor, pe care l-a şi câştigat.
Ion Stan: Nu am de ce să îmi dau demisia pentru că nu mă consider vinovat. Voi respecta toate procedurile judiciare şi voi demonstra nevinovăţia mea în instanţa de judecată.
Radu Nicolae, program manager, Centrul de Resurse Juridice: E nevoie de o regulă nescrisă, atunci să spunem ești condamnat în prima instanță, cu toate că acționează prezumţia de nevinovăție, afectează. Trebuie să ai o responsabilitate, să recunoşti că afectează imaginea Parlamentului la o eventuală condamnare definitivă a ta, în care, direct din Parlament ajungi în închisoare.
După alegerile prezidenţiale, liderii politici s-au pus de acord să uşureze procedurile parlamentare care vizează imunitatea. PNL şi PSD spun că îşi vor modifica şi criteriile de integritate în partid.
No comments:
Post a Comment